Μανόλης Πετράκης
Ο Μανόλης Πετράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990.
Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση την Αρχαιολογία (2008-2012). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στο ίδιο Τμήμα (2012-2015), όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή (2020) με αντικείμενο τη χρήση και λειτουργία των μαχαιριών στην αρχαία ελληνική λατρεία. Έχει υπάρξει υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τις μεταπτυχιακές του σπουδές Α’ και Β’ Κύκλου.
Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφικές και επιφανειακές έρευνες στην Επίδαυρο, την Άνδρο, την Τήνο, τους Δελφούς, τον Μαραθώνα, το Λύκαιον Όρος, τη Λύττο, τον Ανάβλοχο και τη Δρήρο καθώς και σε αρχιτεκτονικές μελέτες για τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα και το ιερό του Ασκληπιού στη Λισσό. Από το 2021 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Lyktos Archaeological Project και είναι υπεύθυνος για την ανασκαφή του Τομέα Β΄ καθώς και για τη μελέτη και δημοσίευση της αρχιτεκτονικής του Σεβαστείου, των λύχνων και των κινητών ευρημάτων από το Βουλευτήριο της πόλης. Ακόμα, από το 2024 συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ε.Κ.Π.Α για τη μελέτη των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών του αρχαϊκού ναού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα. Τέλος, συμμετέχει στις ομάδες μελέτης και δημοσίευσης των ευρημάτων από το ιερό του Διός στην Πάρνηθα, του Ποσειδώνος στα Νικολέικα Αχαΐας, του Απόλλωνος στο Δεσποτικό καθώς και από το νεκροταφείο στο Δέλτα Φαλήρου.
Έχει εργασθεί ως συμβασιούχος σε ανασκαφές στην Άνδρο, στην Αττική και στο Καστέλλι Πεδιάδος, ενώ το διάστημα 2022-2025 εργάσθηκε για τη Διεύθυνση Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αντικείμενο την ψηφιοποίηση της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνίας.
Η έρευνά του εστιάζει κυρίως σε θέματα μελέτης της αρχαίας ελληνικής θρησκείας (τελετουργικά αντικείμενα, αναθήματα, εικονογραφία, αρχιτεκτονική), ενώ παράλληλα ασχολείται με θέματα ανασκαφικής μεθοδολογίας και ψηφιακών εφαρμογών στην αρχαιολογία.
Δημοσιεύσεις του κ. Πετράκη μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: