Δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο ΚΑΡ 350 «Η Κρήτη και ο Έξω Κόσμος. Καλλιτεχνικές Επιδράσεις και Εμπόριο» (Διδάσκων Μ. Πετράκης)

Παρακαλούνται οι φοιτητές/φοιτήτριες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο προπτυχιακό σεμινάριο «Η Κρήτη και ο Έξω Κόσμος. Καλλιτεχνικές Επιδράσεις και Εμπόριο» (ΚΑΡ 350) να στείλουν e-mail στον διδάσκοντα (petrakisman@gmail.com) με τα εξής στοιχεία: α) Ονοματεπώνυμο, β) αριθμό μητρώου, γ) εξάμηνο φοίτησης, δ) κατεύθυνση σπουδών, ε) κατοχυρωμένα μαθήματα Κλασικής Αρχαιολογίας, στ) κατοχυρωμένα σεμινάρια (θέμα σεμιναρίου και θέμα εργασίας), ζ) γνώση ξένων γλωσσών καθώς και να επισυνάψουν την αναλυτική βαθμολογία τους μέχρι και την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου. Η επιλογή των φοιτητών θα ανακοινωθεί έως τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και η πρώτη συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, όπου πρέπει υποχρεωτικά να παρευρίσκονται όσοι/όσες επιλεγούν.

Σύντομη Περιγραφή του Σεμιναρίου

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου εξετάζονται οι αμφίδρομες επιρροές και σχέσεις μεταξύ της Κρήτης και του Έξω Κόσμου όπως αυτές αποτυπώνονται στον υλικό πολιτισμό, από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου έως και το τέλος των Ελληνιστικών Χρόνων. Η προνομιούχος γεωγραφική θέση της Κρήτης σε έναν κρίσιμο κόμβο των εμπορικών δρόμων προς την Ανατολή ευνόησε τις επαφές με του πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, από τη Φοινίκη και την Αίγυπτο, το Αιγαίο και τη Δύση, με συνακόλουθο την οικονομική και καλλιτεχνική άνθηση. Οι εμπορικές σχέσεις της Κρήτης με τη Συροπαλαιστινιακή ακτή, που φαίνεται να είχαν διακοπεί για κάποιο χρονικό διάστημα κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, αποκαθίστανται στα τέλη του 10 αι. π.Χ. Έμφαση δίδεται στην πολύ καλά τεκμηριωμένη Γεωμετρική-Πρώιμη Αρχαϊκή Εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας είδη πολυτελείας εισάγονται από την Κύπρο, τη Βόρεια Συρία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο, ενώ Κρητικοί τεχνίτες κατασκευάζουν απομιμήσεις των ειδών που εισάγονταν. Επιπλέον τεκμηριώνονται επαφές με τα νησιά του Αιγαίου και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Εξετάζεται ακόμα το διάστημα από τα τέλη του 7ου έως και τα τέλη των κλασικών χρόνων, οπότε παρατηρείται ύφεση στις διαπολιτισμικές σχέσεις της Κρήτης. Επιπλέον δίδεται έμφαση στις εξωτερικές σχέσεις της Κρήτης κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, οπότε μεγαλώνει η εξωστρέφεια. Εξετάζονται εισηγμένα αντικείμενα (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, έργα τέχνης), μοτίβα που αναπαράγονται στην εντόπια τέχνη, αντικείμενα και προϊόντα, που μαρτυρούν εμπορικές συναλλαγές και πολιτισμικές ανταλλαγές. Μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, τις επιγραφικές και τις γραμματειακές πηγές καθώς και την εικονογραφία, το σεμινάριο φωτίζει τον ρόλο της Κρήτης ως εμπορικού και πολιτισμικού κόμβου στη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες τοπικές εκφάνσεις αυτών των επαφών σε διάφορες ιστορικές φάσεις.