Οι φοιτητές/φοιτήτριες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο προπτυχιακό σεμινάριο «Τοπογραφία και ιδεολογία στις ελληνορωμαϊκές πόλεις» (ΑΙΣ 357), θα πρέπει να στείλουν στο e-mail του διδάσκοντα (georgemitro@uoc.gr), συμπληρωμένη την αίτηση που μπορούν να βρουν ΕΔΩ, μαζί με την αναλυτική βαθμολογία τους, έως και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025. Το e-mail με το οποίο θα υποβάλετε την αίτηση, θα πρέπει να έχει θέμα «ΑΙΣ 357 – Αίτηση συμμετοχής».
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο σεμινάριο είναι οι φοιτητές/φοιτήτριες να έχουν παρακολουθήσει και περάσει τουλάχιστον δύο (2) παραδόσεις Αρχαίας Ιστορίας, ενώ λόγω του αντικειμένου του σεμιναρίου, θα αξιολογηθεί η γνώση ξένων γλωσσών. Η επιλογή θα γίνει με μια σειρά κριτηρίων, όπως ο γενικός Μ.Ο., η βαθμολογία στις παραδόσεις και σεμινάρια Αρχαίας Ιστορίας που έχει παρακολουθήσει ο φοιτητής/φοιτήτρια, το έτος σπουδών και τα μαθήματα που απομένουν για τη λήψη του πτυχίου. Η επιλογή θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και η πρώτη συνάντηση με τους/τις φοιτητές/τριες που θα έχουν επιλεγεί θα γίνει την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα. Όσοι/όσες φοιτητές/φοιτήτριες επιλεγούν αλλά δεν μπορούν να παρευρίσκονται στην πρώτη συνάντηση, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον διδάσκοντα.
Το σεμινάριο στοχεύει στην εξέταση της τοπογραφίας των ελληνορωμαϊκών πόλεων από την οπτική της ιδεολογίας. Με άλλα λόγια, θα εξεταστεί ο τρόπος που η οργάνωση των πόλεων, αλλά και συγκεκριμένα οικοδομήματα προωθούσαν ιδέες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των πόλεων, αλλά και για τον ιδιώτη και την οικογένεια που βρισκόταν πίσω από την κατασκευή τους, με βάση τις ιστορικές πηγές (ιδίως γραμματειακές, επιγραφικές και νομισματικές) και, δευτερευόντως, τις αρχαιολογικές (κυρίως γλυπτικές απεικονίσεις). Για παράδειγμα, θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε η Αγορά της Αθήνας στη ρωμαϊκή περίοδο σε αντιδιαστολή με τον τρόπο που οργανώθηκε η Αγορά της Κορίνθου, καθώς και ο ρόλος μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας και της ελίτ των πόλεων σ’ αυτή τη διαμόρφωση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα πρόσωπα που διαμόρφωσαν και κατασκεύασαν συγκεκριμένα οικοδομήματα, καθώς και τις ιδεολογικές πτυχές που ήθελαν να προβάλουν στη δημόσια εικόνα της πόλης μέσω αυτών. Σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα, οι φοιτητές/-τριες θα αναλάβουν εργασίες που θα εξετάζουν την τοπογραφία και συγκεκριμένα οικοδομήματα ελληνορωμαϊκών πόλεων σε σύνδεση με τις ιδέες που αυτά εξέφραζαν.