Παρακαλούνται οι φοιτητές/φοιτήτριες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο προπτυχιακό σεμινάριο «Οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα και σε άλλες πρώην οθωμανικές κτήσεις» (ΤΟΥΑ342) να στείλουν e-mail στον διδάσκοντα (petroskastrinakis@gmail.com) με τα εξής στοιχεία: α) Ονοματεπώνυμο, β) αριθμό μητρώου, γ) εξάμηνο φοίτησης, δ) κατεύθυνση σπουδών, ε) κατοχυρωμένα μαθήματα Οθωμανικής ιστορίας, στ) κατοχυρωμένα σεμινάρια (θέμα σεμιναρίου και θέμα εργασίας), ζ) γνώση ξένων γλωσσών καθώς και να επισυνάψουν την αναλυτική βαθμολογία τους μέχρι και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Η επιλογή των φοιτητών θα ανακοινωθεί έως την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και η πρώτη συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, όπου πρέπει υποχρεωτικά να παρευρίσκονται όσοι/όσες επιλεγούν.
Περιγραφή μαθήματος: Το σεμινάριο «Οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα και σε άλλες πρώην οθωμανικές κτήσεις» φιλοδοξεί να αναδείξει το οθωμανικό παρελθόν στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές που ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσα από τη μελέτη των υλικών καταλοίπων που έχουν διατηρηθεί σε αυτές τις περιοχές, των πηγών και των αναφορών σε αυτά. Τα κατάλοιπα αυτά μπορεί να είναι οικίες, τζαμιά, εκκλησίες, κρήνες, χαμάμ, επιτύμβιες στήλες ή κ.α. Ποιο ρόλο διαδραμάτιζαν για τις κοινωνίες και ποια ήταν η θέση τους μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων και χωριών του οθωμανικού κράτους; Πώς τα χρησιμοποιούσαν οι κοινότητες του παρελθόντος και ποιος ήταν ο ρόλος τους για τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους; Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητήσουμε και για οθωμανικά μνημεία που πλέον δεν υπάρχουν, αλλά που στο παρελθόν επιτελούσαν σημαντικό ρόλο για τις κοινωνίες, ενώ θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τους λόγους «εξαφάνισης» τους από το δημόσιο χώρο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, η μελέτη των υλικών καταλοίπων δεν θα περιοριστεί στο ρόλο τους για τις κοινωνίες της οθωμανικής περιόδου. Αντιθέτως, θα αναδείξουμε τη σημασία τους για τα έθνη-κράτη που αναδύθηκαν μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θα εξετάσουμε την κρατική πολιτική απέναντι στα οθωμανικά μνημεία, η οποία τα αντιμετωπίζει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ως μνημεία των «Άλλων» και «ανεπιθύμητη κληρονομιά». Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλύσουμε έργα του Δημήτρη Πλάντζου και του Γιάννη Χαμηλάκη, τα οποία διερευνούν τη σημασία της αρχαιότητας στο δημόσιο λόγο και τη συμβολή της στην κατασκευή της ταυτότητας του έθνους-κράτους, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Θα εξετάσουμε επίσης πώς εντάσσονται τα οθωμανικά μνημεία σε αυτήν τη συζήτηση.